Кажете нещо от рода на: „Вижте, знам, че нещо се случва.

Кажете нещо от рода на: „Вижте, знам, че нещо се случва.

И да се каже, че някой е провокирал каквато и да е злоупотреба, означава да се обвини жертвата, което само засилва чувството за изолация и безсилие.

Линда Маршал, д-р, директор на програмата по социална работа в Тексаския женски университет в Хюстън, се съгласява, че развенчаването на тези вярвания е от решаващо значение, но смята, че постигаме напредък. "Поне сега тези митове не се приемат автоматично за истина, както преди 20 или дори 10 години," тя каза. "Сега ги разпитваме, обсъждаме ги като общество. Това е напредък. Но трябва bluestone в аптеките да направим повече."

Още програми, достигащи до жените

През последните 20 години беше направено повече за подпомагане на жени в отношения с насилие. В повечето градове се появиха програми за популяризиране и все по-голям брой хора се обучават да разпознават и помагат да спрат насилието, когато го видят.

Тъй като толкова много жени, които са били малтретирани, се появяват в болниците, има смисъл да има специализирана грижа там. Медицински център Parkland в Далас, Тексас, прави точно това. Паркланд е една от първите болници в Съединените щати, която има център на място, който предоставя на жените, живеещи в ситуации на насилие, подкрепа и ресурси. Центърът сдвоява всяка жена със социален работник, който й помага да преговаря за правната система, да документира злоупотребата чрез показания на очевидци и снимки, да разработва планове за безопасност за тези, които решат да напуснат връзките си, да осигури спешен подслон и да помогне за получаване на защитни заповеди срещу насилниците . Центърът също така обучава персонал в други болници за прилагане на собствени програми за домашно насилие. "Центърът е място на едно гише и магазин, където могат да дойдат жертви на домашно насилие," казва Елън Талиаферо, основател и медицински директор на клиниката за интервенция и превенция на насилието в болница Parkland.

Работодателите също осъзнават, че могат да помогнат, защото домашното насилие не е изолирано от дома. То може да се разпространи на работното място под формата на насилие, заплашителни телефонни обаждания, отсъствия, свързани с наранявания, или загуба на производителност поради изключителен стрес. Това е особено трудно, защото когато в дома има насилие, работното място на жената често е едно от малкото места, където тя може да бъде в безопасност и далеч от насилника си. Много организации, включително Blue Shield of California, признават това и предоставят обучение на работното място, за да помогнат за обучението на специалисти по човешки ресурси, мениджъри и колеги какво да правят, ако работникът е в насилствена връзка.

Продължение

Можете да помогнете: Какво да направите, ако подозирате, че някой е малтретиран

Ако някога чуете или видите домашно насилие в действие, обадете се в полицията, за да съобщите незабавно, казва Кабат. Ако подозирате, че жена е малтретирана, говорете, но го направете внимателно. Кажете нещо като, "Виж, знам, че нещо става. Ако някога се наложи да поговорим, аз съм тук." Оказването на силен натиск върху жертвата да говори, преди да е готова, може само да я накара да се оттегли. Дайте да се разбере, че сте на разположение за нея и че не осъждате; осигурете й информацията и ресурсите, от които ще се нуждае. Тъй като може да се наложи бързо да напусне дома си, помогнете й предварително да изработи добре обмислен план за безопасност, който включва какво трябва да вземе със себе си и къде трябва да отиде. И не забравяйте, че помощта трябва да продължи: Проучване от 1993 г. в университета Макмастър в Онтарио, Канада, установи, че жената често е изложена на най-голям риск от нараняване или смърт, след като напусне насилствената връзка.

Не позволявайте липсата на личен опит да ви попречи да се свържете, казва Дрегер, която сега работи за група за защита на домашното насилие в своя район. "Не е нужно да си оцелял, за да помогнеш," тя казва. "Просто трябва да се грижиш."

Мишел Блумкуист е писател на свободна практика в Портланд, Оре.

7 февруари 2005 г. – Актуализираните насоки за кърмене от Американската академия по педиатрия (AAP) имат някои нови допълнения, които може да дойдат като изненада. Насоките се появяват във февруарския брой на Педиатрия.

Насоките включват информация за майката и бебето, които спят близо един до друг, кърменето по време на битки за попечителство и кърменето за майки, които осиновяват.

Все още силно се препоръчва изключително кърмене през първите шест месеца от живота. AAP също така насърчава продължаването на кърменето през следващите шест месеца и дори по-дълго, стига да е взаимно желано от майката и детето. Всички кърмещи майки се насърчават да спят в непосредствена близост до новородените си. Това помага да се направи кърменето по-лесно и удобно.

Кърменето не винаги е лесно или удобно, но когато е възможно, е оптимално както за бебета, така и за майки. За бебета проучванията показват, че кърменето може да намали риска и тежестта на много инфекции и може да намали риска от синдром на внезапна детска смърт. Той намалява процента на затлъстяване, диабет, астма и други здравословни проблеми по-късно в живота.

За майките кърменето може да намали маточното кървене след раждането и може да намали риска от рак на гърдата и яйчниците, както и вероятно да намали риска от фрактури на бедрената кост и остеопороза след менопаузата. Кърменето също е ценен шанс за сближаване на майките и бебетата.

Но новите насоки не изброяват само ползите за здравето от кърменето. AAP също така заема отношение към социалните тенденции и проблеми, които могат да повлияят на кърменето.

Рут Лоурънс, доктор по медицина, професор по педиатрия, акушерство и гинекология от университета в Рочестър, който е работил в комисията, която е написала насоките, казва, че е обърнато много мисли към препоръките.

AAP "не приема тези твърдения лекомислено," казва тя на WebMD.

Лекарите трябва да кажат на жените, които искат да осиновят, за възможностите за кърмене, казва AAP. "Има консултанти по кърмене, които биха могли да подкрепят [осиновяващата] жена," казва Лорънс.

Нейният съвет за осиновяващи майки: "Започнете с получаване на добра помпа, която изпомпва и двете гърди едновременно."

Лекарите могат също да препоръчат лекарства или хормони, казва Лорънс. "Ако една жена никога не е била бременна, тогава е по-вероятно да са необходими хормони. Ако е имала предишна бременност, гърдите се грундират малко, естествено. Ако е имала собствени деца и ги е кърмила, гърдата ще реагира незабавно, в рамките на няколко седмици. Така че всяка жена трябва да се управлява индивидуално, въз основа на собствената си история. Но [кърменето е] възможно и си струва за жени, които осиновяват."

Продължение

Проблеми с попечителството

Съдилищата също трябва да станат по-чувствителни към кърменето, казва AAP. Съдиите може да не осъзнават колко дълго трябва да бъдат кърмени бебетата, казва Лорънс, отбелязвайки, че в световен мащаб кърменето продължава средно 4,27 години, въпреки че социалният натиск съкращава значително това време в САЩ.

Лорънс казва, че много жени в САЩ кърмят бебета на 12 или 18 месеца в личния живот на собствения си дом и че съдията може да има "никаква идея" за това, докато решаваме въпросите за попечителството.

Новите насоки се отнасят и до променящото се население на Америка. AAP иска да популяризира кърменето като културна норма.

Новите имигранти може да кърмят "без да се замисля" в родните си земи, казва Лорънс. Но в САЩ тя казва, че новодошлите може да възприемат храненето с шише като по-популярно и да преразгледат решението си. Това послание може неволно да бъде изразено от традиции като включване на бутилка в кошници за нови майки, казва Лорънс.

Освен това жените от някои култури от Югоизточна Азия традиционно изхвърлят ранното мляко, което е заредено с хранителни вещества. "Опитваме се да ги научим, че това е много ценно и не трябва да се изхвърля."

Чувствителност на работното място

AAP също така разглежда два въпроса, свързани с работата. Насоките насърчават работодателите да се приспособят към кърменето или изцеждането. Доставчиците на грижи за деца също са призовани да подкрепят кърменето и използването на кърма, осигурена от родителите.

Те също така казват, че болниците трябва да приемат политики и процедури, които улесняват кърменето. Те казват, че болниците трябва да работят активно за премахване на практики, които обезкуражават кърменето, като насърчаване на адаптирано мляко за кърмачета, купони за намаление на адаптирано мляко и разделяне на майката и бебето.

Насоките на AAP се преразглеждат на всеки пет години. Последните препоръки на AAP за кърмене излязоха през 1997 г.

Да имаш бебе е малко като да се омъжиш, в смисъл, че всяка бременна жена има визия за това как ще протече раждането. Може да си представите себе си в модерна болнична зала за раждане, без болка и подкрепена от всяка налична медицинска помощ. Или може да си представите по-естествена сцена: раждане заобиколено от приятели и семейство, без наркотици.

Начинът на раждане е ваш избор, с изключение на медицински усложнения. Но точно като сватбата, естественото раждане изисква известно проучване и планиране, много преди първите ви контракции да започнат.

Какво е естествено раждане?

"Като цяло, това предполага раждане без лекарства, при което оставяте естествения процес на раждане и раждане да се извършват без никакви интервенции," казва д-р Кристин Айзъкс, директор на Общото акушерство & Отделение по гинекология в Медицинския център на университета Вирджиния Commonwealth и директор на акушерските услуги за здравната система на VCU.

По време на естествено раждане няма да получите епидурална или лекарство за облекчаване на болката, въпреки че можете да използвате методи за облекчаване на болката, като масаж, хипнотерапия или вана с топла вода. Ще избегнете и медицински интервенции като епизиотомия, при която лекар изрязва зоната между вагината и ануса, за да я разшири за раждането.

Айзъкс казва, че е почитател на естественото раждане, защото то противодейства на голяма част от безпокойството, свързано с процеса на раждане. И все пак естественото раждане не е за всеки – особено ако имате високорискова бременност. "Целта на пренаталните грижи е да се определи кой е добър кандидат за естествено раждане срещу кой може да не е," Айзъкс казва. "Това е мястото, където връзката с доверен доставчик става много важна."

Избор на трудови партньори

Ако изберете естествена доставка, ще искате да решите кой ще бъде с вас. Айзъкс споделя съветите си за избор на трудови партньори.

Мач за акушерка. Често при естествено раждане ще бъдете подпомагани от акушерка, вместо от лекар. Уверете се, че избраният от вас специалист е готов да се придържа към плана ви за раждане и няма да се обади на анестезиолога при първите ви удари на болка.

Поддръжник. Имайте някой до вас, който ще остане спокоен и ще ви подкрепи по време на доставката, независимо какво се случва. Това може да е вашият партньор или приятел; човек, който се ангажира да ви помогне да реализирате целите си за доставка.

Сигурна дума. Направете един човек при доставката свой спасител. Изберете дума, която само двамата знаете, харесвайте "Април." Когато кажете думата, това означава, че сте приключили с естественото раждане и искате облекчаване на болката.

WebMD Magazine – Feature Прегледан от Nivin Todd, MD на 15 януари 2013 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Кристин Айзъкс, доктор по медицина, доцент и директор на акушерските услуги, катедра по акушерство и гинекология, Университет Вирджиния Commonwealth, Ричмънд, Вирджиния.

26 януари 2009 г. – Нивото на детска смъртност поради случайно задушаване и удушаване в леглото се е увеличило четири пъти от 1984 г., показва ново проучване.

През същия период процентът на синдрома на внезапната детска смърт (SIDS) намалява, докато внезапните неочаквани смъртни случаи на бебета остават в застой, показва проучването, публикувано във февруарското издание на Педиатрия.

Привидните противоречия в увеличаването и намаляването на смъртните случаи на бебета вероятно се дължат на промени в начина, по който подобни трагедии се разследват и класифицират, казва изследователят Кари К. Шапиро-Мендоза, д-р от CDC, казва на WebMD.

Тя кредитира на "впечатляващо" намаляване на случаите на SIDS до гражданин "Обратно в леглото" кампания, която, наред с други неща, призовава родителите да спят бебета по гръб.

Причината за рязкото увеличаване на случайното задушаване и удушаване в леглото, или ASSB, не е известна със сигурност.

"Вероятно се дължи на лошо легло, одеяла в креватчетата, спане с родители или братя и сестри или лоши навици," казва тя на WebMD. "Или бебета се заклещват между матрака и стената."

Освен това, въпреки настояванията на Американската академия по педиатрия и CDC, много родители все още слагат бебета да спят по корем, което може да доведе до задушаване.

Спадът в нивата на SIDS е компенсиран от увеличаване на други внезапни необясними смъртни случаи на бебета, нова категория, наречена SUIDs. Смъртта от ASSB, подгрупа от SUID, е водеща причина за детската смъртност, казва Шапиро-Мендоза.

SUID включват всички смъртни случаи, дължащи се на случайно задушаване и удушаване, SIDS и неизвестни причини.

Шапиро-Мендоза казва на WebMD, че смъртните случаи на бебета, приписвани на ASSB, са се увеличили от 2,8 на 12,5 смъртни случая на 100 000 живородени между 1984 и 2004 г. Тя казва, че тези смъртни случаи са се увеличили драстично между 1996 и 2004 г. (14% средно годишно увеличение на смъртността), период, в който към SIDS отхвърли.

Черните мъже под 4 месеца са били непропорционално засегнати от случайно задушаване и удушаване, казва Шапиро-Мендоза.

Предотвратяване на детската смъртност

Шапиро-Мендоза казва на WebMD, че смъртните случаи от ASSB са потенциално предотвратими. Тя казва а "изчерпателен" изследването на мястото на смъртта е от решаващо значение за определяне на причината за смъртта. Често, казва тя, резултатите от аутопсията не могат да направят разликата между удушаване или физиологични причини, като сърдечни дефекти.

Продължение

Всички мистериозни смъртни случаи на бебета са били класифицирани като случаи на SIDS, казва тя, добавяйки, че съдебните лекари и медицинските експерти трябва да бъдат по-внимателни при диагностицирането на причината за смъртта, за да помогнат на учените да се борят с детската смъртност.

"Разследването на мястото на смъртта, аутопсията и прегледът на медицинските досиета са от съществено значение за правилното класифициране на тези смъртни случаи," казва тя на WebMD.

Малко вероятно е изчерпателните разследвания да са правило, добавя тя.

Новите родители също често получават противоречиви съвети, казва тя.

"Много баби и дядовци все още казват, сложете бебето по корем," Шапиро-Мендоса казва. "Това е лош съвет."

Seema Csukas, MD, директор на промоцията на детското здраве в Детското здравеопазване в Атланта, казва, че медицинската общност има "стана по-добре в дефинирането на това какво е SIDS и какво не е SIDS. Някои от тях може да са генетични, причинени от сърдечни проблеми. Смъртните случаи от удушаване и задушаване не трябва да се увеличават."

Брадли Тач, доктор по медицина от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, казва на WebMD, че следователите и други започват да разбират, че много случаи на SIDS трябва да бъдат класифицирани като задушавания.

"Внезапната неочаквана детска смърт е по-широка, включително истински SIDS, както и случаи на случайно задушаване," той казва. "Сега знаем, че има няколко причини за внезапна смърт и някои могат да бъдат открити само при следсмъртни тестове."

Той също така става все по-признат, казва той, "че ако поставите бебета с лицето надолу, е по-вероятно да се задушат."

Намаляване на детската смъртност: Съвети за родителите

Чукас казва, че родителите и всички полагащи грижи трябва да са запознати с насоките на Американската академия по педиатрия и CDC, които, ако се спазват, ще намалят детската смъртност.

Ето някои препоръки от Csukas и Thach:

Не спете с бебета и не позволявайте на други. Уверете се, че бебетата се слагат да спят по гръб, а не по корем.

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.